Domů  /  Zadávací řízení  /  Akademie - Základní…

Výpis systémových zpráv

Akademie - Základní adiktologický kurz

Systémové číslo: T002/14/V00010231
Zadavatel: Vězeňská služba České...
VZ: Uzamčena

Akce se zakázkou

Specifikace základních údajů o VZ

Základní informace

Druh plnění Služby
Jedná se o službu uvedenou v příloze č.1 k ZVZ v kategorii 5, jejíž klasifikace podle přímo použitelného předpisu ES odpovídá referenčním číslům 7524, 7525 a 7526, a v kategorii 8 či uvedenou v příloze č.2 k ZVZ Ne

Předmět zakázky

Stručný popis Název kurzu
Základní adiktologický kurz
Cílová skupina
Odborní zaměstnanci oddělení výkonu trestu (vazby a trestu) všech věznic, kteří poskytují (nebo budou poskytovat) protidrogové služby v rámci poraden drogové prevence, bezdrogových zón a specializovaných oddělení, a kteří dosud neabsolvovali žádný ze základních adiktologických kurzů pořádaných Akademií VS ČR, ani jiný základní adiktologický kurz v rozsahu min. 50 hod. pořádaný některým mimovězňským vzdělávacím subjektem a nesplňují tak základní kvalifikační požadavky pro výkon práce v oblasti protidrogových služeb podle vnitřního předpisu VS ČR.
Rozsah
Část 1 (teoretická část) se uskuteční v Akademii VS ČR Stráž pod Ralskem
10 dní (2x PO – 4h, ÚT – ČT – 8h, PA – 4h)
Část 2 (stáže)
5 dní 32 hodin
Počet účastníků
2 běhy po 20 účastnících
Výstupy vzdělávání
Část 1 (teoretická část)
Výstupem je absolvent, který teoreticky obsáhne témata:
Blok č. 1 – cca 1/3 hodinové dotace
- Účinky a vzorce užívání legálních a nelegálních drog.
- Přehled rozsahu užívání legálních a nelegálních drog v ČR a EU (obecná populace, specifické skupiny), aktuální trendy.
- Nelátkové závislosti – charakteristika, důsledky a rozsah výskytu v ČR,
- Protidrogová politika – přístup ČR k drogové problematice, legislativní rámec.
Blok č. 2 – cca 1/3 hodinové dotace
- Závislosti – definice a modely závislosti, bio-psycho-sociální model, motivace k užívání návykových látek, psychiatrická komorbidita.
- Zdravotní souvislosti a důsledky užívání drog a opatření v tomto směru (snižování rizik, prevence předávkování, prevence a léčba infekčních onemocnění).
- Systém péče o uživatele drog v ČR (programy prevence, snižování rizik, léčba a následná péče).
Blok č. 3 – cca 1/3 hodinové dotace
- Intervence při práci s uživateli drog – zhodnocení aktuálního stavu včetně zhodnocení míry rizik, poradenství, práce s motivací, zvládání akutní intoxikace a odvykacích stavů, krizová intervence zvládání relapsu, prevence předávkování.
- Potřeby a možnosti uživatelů drog po nástupu do vězení, metody a postupy práce s uživateli návykových látek ve vězení, možnosti a limity.
- Postpenitenciární péče o uživatele návykových látek, návaznost služeb po výstupu z vězení.
Absolvent má přehled o základní literatuře a elektronických zdrojích informací z oblasti adiktologie (drogové prevence, léčby návykových nemocí).
Absolvent si dále osvojil dostatečné dovednosti k tomu, aby byl schopen:
- posoudit stav a aktuální potřeby klienta,
- rozpoznat míru připravenosti klienta k pozitivní změně,
- dát klientovi zpětnou vazbu a navrhnout (doporučit) možnosti intervencí přiměřených stavu klienta,
- rozpoznat krizový stav (akutní intoxikace, odvykacího syndromu) a poskytnout přiměřenou intervenci (krizovou intervenci, předlékařskou první pomoc),
- poskytnout adiktologické poradenství,
- poskytnout základní HR intervenci,
- doporučit klienta do vhodného programu vězeňského či mimovězeňského,
- orientovat se v oblasti výkonů drogových služeb.
Část 2 (stáže)
Výstupem je absolvent, který má přehled o síti drogových služeb v ČR a o jejich typech. Dále zná charakter, obsah a praxi jednotlivých typů služeb a zde poskytovaných intervencí, je seznámen s typovými operačními manuály jednotlivých typů služeb. Má základní orientaci v oblasti Standardů odborné způsobilosti a posuzování kvality a efektivity služeb.
Obsah
Část 1 (teoretická část)
Témata stanovená ve Výstupech vzdělávání zhruba v rozsahu publikace Kalina, K. a kol. (2008) Základy klinické adiktologie. Praha, Grada. nebo Kalina, K. a kol. (2003) Drogy a drogové závislosti - mezioborový přístup. Praha: NMS/Úřad vlády ČR. Nácvik dovedností, které jsou potřebné k tomu, aby absolvent byl schopen samostatně a efektivně provést základní diagnostiku a na jejím základě navrhnout adekvátní intervence, dále poskytnout základní intervence. Nácvik dovedností stanovených ve Výstupech vzdělávání bude prováděn na praktických příkladech vycházejících z praxe některé z fungujících služeb. Dále budou využity ukázky kazuistik klientů některé ze služeb. Zastoupení teoretického výkladu je max. 75 % z celkového rozsahu (zbytek praktický trénink dovedností).
Část 2 (stáže)
Informace o síti drogových služeb v ČR (detoxifikace, terénní programy, kontaktní a poradenské služby, ambulantní léčba, stacionární programy, krátkodobá a střednědobá ústavní léčba, rezidenční léčba v terapeutických komunitách, doléčovací programy, substituční léčba) zasazené do rámce Standardů odborné způsobilosti pro zařízení a programy poskytující odborné služby problémovým uživatelům a závislým na návykových látkách, Certifikace odborné způsobilosti a hodnocení kvality a efektivity služeb obecně. K nízkoprahovým službám včetně terénních programů, rezidenční léčbě v terapeutických
komunitách a doléčovacím programům kazuistiky klientů. Hlavní náplní části 2 je zajistit pro každého účastníka kurzu dvoudenní stáž (min. 10 hodin) v zařízení nízkoprahových služeb (včetně terénního programu), jednodenní stáž (min. 5 hodin) v léčebném zařízení a jednodenní stáž (min. 5 hodin) v zařízení, kde probíhá doléčovací program. Uchazeč zajistí realizaci stáží v zařízeních, která si zvolí účastníci kurzu podle regionů, kde se nachází jejich pracoviště (věznice) nebo nabídne seznam zařízení, ze kterého si účastník kurzu vybere, kde stáž absolvuje. Maximální počet stážistů v jednom zařízení v jednom dni je 2. Uchazeč v nabídce navrhne, jak budou stáže organizovány.
Uchazeč (instituce)
Vzdělávací subjekt etablovaný v oblasti vzdělávání v oboru adiktologie (léčby návykových nemocí).
Konečným výstupem je certifikát o absolvování vzdělávání v oboru adiktologie (léčby návykových nemocí).
Lektoři
Požadavky na lektory kurzu jsou:
Část 1 (teoretická část)
Dlouhodobá praxe (min. 3 roky) v drogových službách, psychoterapeutický výcvik, lektorská a ideálně i publikační činnost na dané téma.
Část 2 (praktická)
Dlouhodobá práce s uživateli návykových látek v různých typech zařízení (min. 3 roky), lektorská činnost na dané téma.
Další podmínky
Uchazeč spolu s nabídkou prokáže splnění základních kvalifikačních předpokladů dle § 53 odst. 1 z.č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách a to dle § 53 odst. 3 téhož zákona. Součástí nabídky budou zpracované osnovy kurzu s časovou dotací a formou výuky pro jednotlivá témata, údaje o lektorech včetně kvalifikace, praxe v drogových službách, předchozí lektorské a publikační činnosti a dále návrh organizačního řešení stáží. Uchazeč předloží seznam kurzů pro pracovníky pomáhajících profesí s obdobným zaměřením, které realizoval v posledních pěti letech. V nabídce bude rovněž uvedeno, jaké písemné či elektronické podklady účastníci kurzu od uchazeče dostanou (skripta, handouts apod.) Rovněž předloží návrh způsobu evaluace kurzu (ověření získaných znalostí a dovedností účastníků kurzu, zpráva o průběhu kurzu včetně hodnocení kurzu). Uchazeč ve své nabídce uvede cenu v české měně vč. DPH jako cenu nejvýše přípustnou a to v členění bez DPH, sazba a výše DPH a včetně DPH. Nabídková cena bude zahrnovat veškeré náklady nezbytné k realizaci veřejné zakázky. Výši nabídkové ceny je možné překročit pouze v případě změny daňových předpisů. Celková částka bude rozepsána na jednotlivé náklady. Kurz bude zahájen do konce června 2014, ukončení 1. části do konce roku 2014, realizace 2. části po dohodě se zadavatelem. Obě části kurzu musí být součástí jedné nabídky. Hodnotícími kritérii bude obsah předložených osnov kurzu (obsah kurzu a hodinové dotace jednotlivých témat) včetně způsobu zajištění stáží, cena, kvalifikace lektorů, zkušenosti uchazeče s realizací kurzů pro pracovníky pomáhajících profesí s obdobným zaměřením v posledních pěti letech
Položky předmětu VZ Zobrazit seznam

Předpokládaná hodnota

Předpokládaná hodnota 181 000,00 bez DPH
Určit předpokládanou hodnotu ke každé položce zvlášť Ne
Měna koruna česká
Nezveřejňovat předpokládanou hodnotu Ne

Výběr postupu zadání

Postup zadání VZMR: Uzavřená výzva

metodická nápověda

Kontextová navigace